آزمون التراسونیک تست جوش UT
آزمون التراسونیک تست جوش UT

آزمون التراسونیک تست جوش UT

آزمون التراسونیک تست جوش UT

فراصوت (به انگلیسی: Ultrasonic Testing (UT)) چیست

یکی از فرآیندهای آزمون‌های غیر مخرب می‌باشد. در این روش امواج فراصوت با فرکانس بالا و با دامنه کم به داخل قطعه فرستاده می‌‌گردد امواج فراصوت ارتعاشات مکانیکی می‌باشند که توسط ترنسدیوسرهای پیزوالکتریک در ماده الاستیک ایجاد می‌شوند. فرکانس امواج فراصوت عموماً بین ۰/۱ مگاهرتز تا ۵۰ مگاهرتز می‌باشد در اکثر روش‌های صنعتی از فرکانس ۰/۵ مگاهرتز تا ۱۵ مگاهرتز استفاده می‌گردد.
این امواج پس از برخورد به هر گسستگی بازتابیده می‌گردند و قسمتی از این امواج به سمت حسگر رفته و حسگر آن را دریافت می‌کند. از روی دامنه و زمان بازگشت این امواج می‌توان به مشخصه‌های این گسستگی پی‌برد. از کاربردهای این روش می‌توان به اندازه‌گیری ضخامت و تشخیص عیوب موجود در قطعات نام برد. یکی از امتیازات مهم این روش توانایی آن در تشخیص عیوب بسیار کوچک به علت استفاده از فرکانس بالا و در نتیجه طول موج بسیار کوچک است.

کاربرد امواج UT چیست

مواد فلزی و غیر فلزی و کامپوزیت‌ها

عیوب سطحی و غیر سطحی جوش قابل تست

قابل استفاده از این فرآیند برای جوش، اتصالات، میله‌ها، مواد ریخته‌گری، مواد آهنگری، قطعات موتور و هواپیما، اجزای ساختمانی، بتن، و همچنین به صورت گسترده‌ای برای تشخیص عیوب مخازن تحت فشار و لوله‌های انتقال نفت و گاز همچنین برای تعیین ضخامت و خواص مواد مورد استفاده می‌باشد.

برای پایش فرسودگی

مزایا روش بازرسی UT

قدرت نفوذ بالا که باعث می‌گردد عیوبی که در عمق ماده هست را قابل تشخیص باشند تشخیص عیوب بسیار کوچک مانند ترک‌ها: به دلیل بالا بودن فرکانس و در نتیجه پایین بودن طول موج امواج مورد استفاده در این روش می‌توان عیوب با ابعاد بسیار کوچک را تشخیص داد. به عنوان یک قاعده سرانگشتی در تئوری اندازه کوچکترین عیب قابل تشخیص به این روش برابر بانصف طول موج مورد استفاده است.

دقت بالا در تعیین مکان و اندازه عیوب

معایب روش بازرسی UT

عموماً تماسی است، گاهی به صورت مستقیم و گاه بواسطه محیط واسط نیاز به حسگرهای متفاوت برای کاربردهای مختلف؛ عموماً به لحاظ بازه فرکانسی

حساسیت تابعی از فرکانس مورد استفاده است و بعضی از مواد به خاطر ساختارشان باعث پخش شدن قابل ملاحظه امواج فراصوت می‌گردند. امواج

بازگشتی از این گونه مواد عموماً به سختی از نویز قابل تمیز است.

اعمال این روش برای قطعات بسیار نازک دشوار است.

کارکرد دستی دستگاه فراصوت نیازمند مهارت بالای کاربر است.

تفسیر داده‌ها نیازمند دانش فنی بالایی است.

اعمال این روش برای قطعات نامنظم، دارای سطح زبر، خیلی کوچک و نازک، و ناهمگن دشوار است.

نظر خود را بنویسید